Kies voor een andere dakconstructie naast plat of schuin

Wanneer je een dakconstructie voor je huis moet kiezen, dan heb je vaak alleen de keuze tussen een platte of schuine dakconstructie. Dit zijn de twee constructies die voor de meeste daken worden gekozen. Een projectontwikkelaar die huizen bouwt geeft je meestal niet eens een andere optie. Dit komt omdat een plat en schuin dak, zoals we deze in Nederland maken, de meest praktische keuze is voor onze huizen. Soms wil je echter helemaal niet praktisch zijn, maar wil je je fantasie de vrije loop laten gaan. In dat geval moet je weten dat het echt wel mogelijk is om een andere dakconstructie te kiezen.

Goedkoop en praktisch

Het probleem met de dakconstructies voor huizen vandaag de dag is dat men zich teveel laat leiden door wat goedkoop en praktisch is. Het zijn twee eigenschappen die hand in hand met elkaar gaan. Als iets praktisch is dan is het makkelijk in elkaar te zetten en hiermee bespaar je zoveel mogelijk kosten. Het is de reden dat industrieterreinen volgebouwd staan met gebouwen die allemaal op elkaar lijken. Ook in woonwijken is tegenwoordig nog maar weinig variatie te bekennen. Wanneer je wilt kiezen voor een originele dakconstructie dan moet je eerst van goedkoop en praktisch afstappen.

Inspiratie uit paleizen

De dakconstructies zijn niet altijd zo saai geweest als ze nu zijn. Als je op zoek bent naar inspiratie voor een originele dakconstructie kan je daarom naar oude gebouwen kijken. Voor paleizen zijn een goede inspiratiebron. Deze zijn immers gebouwd zonder op de kosten en de praktische constructie te letten. Het dak van een paleis is nooit een volledig eentonig vlag gedeelte. In plaats daarvan is er sprake van punttorens en meerdere dakkapellen die uit de dakconstructie steken. De afwisseling op een enkel dak zorgt voor originaliteit en hier kan jij inspiratie uithalen. Je hoeft natuurlijk niet het hele dak op jouw kleine woning te combineren, maar je kunt wel delen als inspiratiebron gebruiken.

Variatie met materialen

Voor een originele dakconstructie hoef je niet alleen met de vormen van het dak te variëren. Originaliteit is ook te bereiken door een variatie met de materialen. Je kunt bijvoorbeeld afwijken van de saaie dakpannen of laag bitumen. In plaats daarvan kies je voor andere materialen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een glazen dak waar maximaal licht doorheen komt vallen. Of misschien wel een groen dak waar een laag planten op is aangebracht om als dakbedekking te dienen.