Kies voor een andere dakconstructie naast plat of schuin

dakdekkers aan het werk
Nieuws

Wanneer u een dakconstructie voor uw huis moet kiezen, dan heeft u vaak alleen de keuze tussen een platte of schuine dakconstructie. Dit zijn de twee constructies die voor de meeste daken worden gekozen. Een projectontwikkelaar die huizen bouwt geeft u meestal niet eens een andere optie. Dit komt omdat een plat en schuin dak, zoals we deze in Nederland maken, de meest praktische keuze zijn voor onze huizen. Soms wilt u echter helemaal niet praktisch zijn, maar wilt u uw fantasie de vrije loop laten gaan. In dat geval moet u weten dat het echt wel mogelijk is om een andere dakconstructie te kiezen.

Goedkoop en praktisch

Het probleem met de dakconstructies voor huizen vandaag de dag is dat men zich teveel laat leiden door wat goedkoop en praktisch is. Dit zijn twee eigenschappen die hand in hand met elkaar gaan. Als iets praktisch is dan is het makkelijk in elkaar te zetten en hiermee bespaart u zoveel mogelijk kosten. Het is de reden dat industrieterreinen volgebouwd staan met gebouwen die allemaal op elkaar lijken. Ook in woonwijken is tegenwoordig nog maar weinig variatie te bekennen. Wanneer u wilt kiezen voor een originele dakconstructie dan moet u in veel gevallen eerst van goedkoop en praktisch afstappen.

Inspiratie uit paleizenandere dakconstructie

De dakconstructies zijn niet altijd zo saai geweest als ze nu zijn. Als u op zoek bent naar inspiratie voor een originele dakconstructie kunt u daarom naar oude gebouwen kijken. Vooral paleizen zijn een goede inspiratiebron. Deze zijn immers gebouwd zonder op de kosten en de praktische constructie te letten. Het dak van een paleis is nooit een volledig eentonig vlag gedeelte. In plaats daarvan is er sprake van punttorens en meerdere dakkapellen die uit de dakconstructie steken. De afwisseling op een enkel dak zorgt voor originaliteit en hier kunt u inspiratie uithalen. U hoeft natuurlijk niet het hele dak op uw kleine woning te combineren, maar u kunt wel delen als inspiratiebron gebruiken.

Variatie met materialen

Voor een originele dakconstructie hoeft u niet alleen met de vormen van het dak te variëren. Originaliteit is ook te bereiken door een variatie met de materialen. U kunt bijvoorbeeld afwijken van de saaie dakpannen of laag bitumen. In plaats daarvan kiest u voor andere materialen. Wat dacht u bijvoorbeeld van een glazen dak waar maximaal licht doorheen komt vallen. Of misschien wel een groen dak waar een laag planten op is aangebracht om als dakbedekking te dienen.

Andere niet-standaard daken

Naast platte of schuine daken zijn er ook andere vormen daken te vinden. Vaak op oudere woningen. Hier vindt u enkele voorbeelden:

  • Mansardedak. Dit wordt ook wel een gebroken of Franse kap genoemd. Dit soort dak is op meerdere plaatsen ‘geknikt’. De onderste vlakken van het dak lopen het steilst, de bovenste twee vlakken hebben een lager hellingspercentage. Door deze dakvorm ontstaat er net meer ruimte onder het dak dan bij een standaard zadeldak, uw zolder wordt hierdoor aan de binnenkant dus vergroot.
  • Tentdak. De naam zegt het al, dit dak heeft de vorm van een tent. Het dak bestaat in dit geval uit vier zijden. Iedere zijde bevat een driehoekig dak deel. De vier delen komen samen in de punt. Bij de nok van het dak is de inhoud eronder vaak erg klein, die wordt steeds groter naarmate u verder naar beneden gaat.

Laat u adviseren door een professional

Komt u er niet uit met alle verschillende mogelijkheden? Dit is geen probleem. Het is altijd verstandig om een expert in te schakelen. Zij kunnen u meer vertellen en adviseren over al uw ideeën. Ook heeft een professional vaak een goede kijk op wat wel en niet geschikt is voor uw woning. Want er kan veel, maar meestal is niet alles mogelijk. Combineer uw fantasie met een aantal praktische zaken en dan komt u vanzelf uit bij het beste dak voor u!

Waarom kiest u voor ons?

Schade direct verholpen
Passende oplossingen
Vriendelijke service
Lekkages snel verholpen

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button