Bent u ook klaar met die torenhoge energiekosten? Wist u dat dakisolatie hier een groot aandeel in heeft? Met de stijgende energieprijzen is het belangrijker dan ooit om uw platte dak goed te isoleren. Maar is dat ook voor u een slimme keuze? Lees verder en ontdek de mogelijkheden!
Waarom een plat dak isoleren belangrijk is
Het isoleren van een dak is belangrijk en levert u uiteindelijk veel geld op. Wist u dat er zonder isolatie veel warmte verloren gaat via uw platte dak? Warme lucht stijgt op en ontsnapt via kieren en naden, waardoor uw huis in de winter sneller afkoelt. En in de zomer? Dan houdt uw dak de warmte van buiten juist minder goed tegen.
Door een plat dak te isoleren, bespaart u energie en verlaagt u op de lange termijn aanzienlijk uw kosten. Het is een eenmalige investering die zichzelf terugverdient.
Methodes plat dak isolatie
Het isoleren van een plat dak kan op verschillende manieren. Hieronder zijn drie methodes beschreven.
Warm-dakisolatie
Bij een warm-dakisolatie wordt het isolatiemateriaal aan de bovenkant van het dak geplaatst, met daarbovenop een waterdichte afwerking. Dit is de meest gebruikte methode, en dat is niet zonder reden. Het biedt namelijk meerdere voordelen:
- Energiezuinig
De isolatielaag bovenop de dakconstructie houdt in de winter de warmte binnen en reflecteert in de zomer juist de warmte van buiten. Dit zorgt ervoor dat er minder energie verloren gaat en helpt om temperatuurschommelingen in huis te verminderen. - Voorkomt vochtproblemen
Bij warm-dakisolatie wordt een dampremmende laag onder de isolatie geplaatst. Hierdoor wordt voorkomen dat warme, vochtige lucht uit de woning in de isolatielaag trekt, wat schimmel en vochtproblemen kan tegengaan. - Duurzamer
Deze isolatiemethode verlengt de levensduur van uw dak. Doordat het temperatuurschommelingen, vochtproblemen en slijtage tegengaat, blijft het dak langer in goede staat.
Koud-dakisolatie
Bij koud-dakisolatie wordt het isolatiemateriaal aan de binnenkant van het dak geplaatst. Dit betekent dat de dakconstructie, zoals de balken en het dakbeschot, koud blijft omdat deze zich aan de buitenkant van de isolatielaag bevindt. Deze methode wordt vooral toegepast bij renovaties en biedt de volgende voordelen:
- Relatief voordelig
Koud-dakisolatie is een goedkopere optie in vergelijking met de warm-dakisolatie - Eenvoudig aan te brengen
Doordat de isolatie aan de binnenkant wordt geplaatst, is het minder ingrijpend en makkelijker uit te voeren. - Ideaal voor renovaties
Vooral bij bestaande gebouwen is deze methode vaak de meest praktische oplossing.
De omgekeerde-dakisolatie
Omgekeerd-dakisolatie is een variant van warm-dakisolatie. Het verschil? De isolatielaag wordt bovenop de waterdichte dakbedekking geplaatst in plaats van eronder. Dit type isolatie wordt vooral gebruikt bij dakterrassen en groendaken. De voordelen van omgekeerd-dakisolatie:
- Minder kans op condensatie
Doordat de waterdichte laag onder de isolatie zit, wordt condensvorming beter voorkomen. - Relatief voordelig
In vergelijking met warm-dakisolatie is deze isolatiemethoden een betaalbare optie. - Geschikt voor beloopbare daken
Ideaal voor daken die als terras of groendak gebruikt worden.
Zelf een plat dak isoleren of laten doen?
U kunt een dak zelf isoleren, maar we raden het niet aan. Hoe vaak hoort u niet dat het misgaat omdat de constructie niet goed is gedaan of er iets anders fout loopt? Een kleine fout kan voor grote problemen zorgen. Denk dus goed na: gaat u zelf aan de slag of laat u het doen door een vakman?
Vraag vrijblijvend een offerte aan
Twijfelt u of u het zelf kunt en wilt u zeker weten dat alles goed wordt gedaan? Schakel dan een van onze experts in! Vraag hier een gratis dakinspectie aan of neem direct contact op:Bel:013-7820514